Topluluklarla Felsefe başlığı altında İş Dünyasında Felsefe son derece önemlidir. Demokratik toplumun inşa edilmesini misyon olarak üstlenmiş P4C Türkiye Philosophy for Business programını geliştirmiştir.
Philosophy for Business İş Dünyasında Sokratik Yöntem ile Düşünme Stratejilerini Geliştirme Programı
”Sokrates ile bir akşamüstü için elimdeki bütün teknolojiyi verirdim.”
Steve Jobs
Dünyanın en değerli markalarından biri olan ve yüzlerce yeniliğe imza atan Apple’ın ilk tohumları, Steve Jobs tarafından atılmıştı. O halde durup düşünmek gerek; Steve Jobs neden Sokrates ile bir akşamüstü için elindeki bütün teknolojiyi vermeye hazırdı?
Sokrates ile bir akşamüstü buluşmasından neler kazanılabilirdi?
Diğer yandan Dünya Ekonomik Forumu 2025 yılında İş Dünyasında en çok aranan yetkinlikler sıralamasına baktığımızda ilk dört yetkinliğin;
- Problem Çözme
- Kendini Yönetme
- İnsanlarla Çalışma
- Teknoloji Kullanımı ve Gelişim olduğunu görüyoruz.
Günümüzde teknolojinin gelişim hızı çok yüksek. Teknolojiye yapılan yatırım da teknolojinin insan tarafından kullanımı da buna paralel olarak artıyor. Rekabetin yoğun yaşandığı günümüzde teknolojiden beklentiler her geçen gün artarken, karşılaşılan problemlere proaktif çözümler üretmek de bir zorunluluk halini alıyor.
İş dünyasının iş insanından beklediği diğer üç yetkinliğe baktığımızda Steve Jobs ‘un neye çözüm aradığı biraz daha açık hale geliyor. Belirtilen yetkinliklerin kazanılmasını destekleyen bir eğitim sistemi teorik olarak var olsa da, gerçek anlamda bir dönüşüm yaratacak, insanın bu alandaki potansiyelini açığa çıkaracak uygulamalar ve içeriklerden oldukça uzak.
İş insanı, hızlı değişim karşısında çok daha sık problemlerle karşı karşıya geliyor. Rekabet yıkıcı ve yıpratıcı bir ölçeğe taşındı. Çıkan sorunları ortadan kaldıran değil, çıkacak sorunları öngörerek proaktif, yenilikçi ve yaratıcı çözümler bulan olmak gerekiyor.
İnsanın kendi potansiyelini daha etkili ve doğru şekilde kullanmasının zorunluluğu apaçık ortada.
Nasıl bir yol haritası çizilmeli? Hangi yöntemlerle ilerlenmeli? Bu yöntemin yetkinliğe dönüşebilmesi nasıl mümkün hale gelir? Dünyada bu alanda neler yapılıyor?
P4B – İş Dünyasında Sokratik Yöntemle Düşünme Stratejilerini Geliştirme Programı bu sorgulama sonucunda ortaya çıktı. P4B şimdi ve gelecekte kendini iş dünyasında daha etkili şekilde var etmek, gerçek potansiyelini performansa dönüştürmek, sadece iş yaşamında değil hayatın bütününde de daha üretken ve dengeli hale gelebilmeyi amaçlayanlar için hazırlandı.
Peter Ducer, “Eski yöneticiler talimat vermeyi iyi bilirlerdi, geleceğin yöneticileri ise soru sormayı bileceklerdir.” demiştir. Soru sormak, problemi fark etmenin harekete geçmenin en önemli adımıdır. Ancak doğru soruyu sormak çok daha önemlidir. Bunu gerçekleştirebilmekte doğru düşünmekle mümkündür.
P4B modeli ile eleştirel, yaratıcı, özenli ve iş birlikçi düşünme becerilerini uygulamalar ile pratikle geliştirmek mümkündür ve programın en temel amacı da bu becerileri kazandırmaktır.
Neden Sokratik Yöntem?
Sokrates güçlü sorular sorma konusunda bir ustaydı.
Nutuk çekmek yerine, etrafındakileri düşünmeye zorlayan sorular soruyordu. Bu sorularla, insanların zihinlerini etkin olarak kullanmalarını sağlıyor ve varsayımlarını ortaya çıkarıyordu. Yavaş ama emin adımlarla konunun özüne iniyordu. Bugün dünyadaki birçok üniversite, eğitim sistemlerinde “Sokratik Yöntemi” kullanıyor; en ünlülerinden bir tanesi Harward İşletme Fakültesi. Sokrates, bu yöntemi çok net bir şekilde açıklıyordu. İnsan mükemmelliğinin en yüce biçimi kendini ve başkalarını sorgulamaktır. Sokrates hiç şüphesiz hayatını sık alıntılanan şu sözüne uygun şekilde yaşamıştı: “Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez.” Sokratik Yöntemi, kullanarak mesleki ve özel hayatınızda büyük atılımlar yapabilirsiniz. O halde, Sokrates’e benzemek için ne yapabilirsiniz? Öncelikle, değerlendirmeler, yargılar, varsayımlar veya emirler yerine sorularla başlayın. Sokratik zihin yapısını benimsemek ve mağaranızdan çıkmak için varsayımları sorgulayın. Bunu yapabilmeniz için P4B programı sizin için hazırlandı.
Nutuk çekmek yerine, etrafındakileri düşünmeye zorlayan sorular soruyordu. Bu sorularla, insanların zihinlerini etkin olarak kullanmalarını sağlıyor ve varsayımlarını ortaya çıkarıyordu. Yavaş ama emin adımlarla konunun özüne iniyordu. Bugün dünyadaki birçok üniversite, eğitim sistemlerinde “Sokratik Yöntemi” kullanıyor; en ünlülerinden bir tanesi Harward İşletme Fakültesi. Sokrates, bu yöntemi çok net bir şekilde açıklıyordu. İnsan mükemmelliğinin en yüce biçimi kendini ve başkalarını sorgulamaktır.
Sokrates hiç şüphesiz hayatını sık alıntılanan şu sözüne uygun şekilde yaşamıştı: “Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez.” Sokratik Yöntemi, kullanarak mesleki ve özel hayatınızda büyük atılımlar yapabilirsiniz. O halde, Sokrates’e benzemek için ne yapabilirsiniz? Öncelikle, değerlendirmeler, yargılar, varsayımlar veya emirler yerine sorularla başlayın. Sokratik zihin yapısını benimsemek ve mağaranızdan çıkmak için varsayımları sorgulayın. Bunu yapabilmeniz için P4B programı sizin için hazırlandı.
Eğitmenler | Nihan Peker Antepe : İstanbul Üniversitesi Felsefe - Pearson Assured onaylı P4C Eğitim Uzmanı Serap Suvaroğlu : İstanbul Üniversitesi Felsefe - Pearson Assured onaylı P4C Eğitim Uzmanı |
Eğitim Yeri | Online |
Ödeme Seçenekleri | |
Anlaşmalı Bankalar |
Bilgi ve Destek İçin;
+90 532 607 69 71
*Bilgi İçin: Hafta içi 10:00 – 17:00 saatleri arasında arayınız.
Sorunuz mu var?
-
Aşağıdaki form aracılığı ile Philosophy for Business İş Dünyasında Sokratik Yöntem ile Düşünme Stratejilerini Geliştirme Programı hakkındaki tüm sorularınızı iletebilirsiniz.
-
Ekibimiz, form üzerinde belirtmiş olduğunuz iletişim bilgileriniz üzerinden size ulaşırlar.
-
Eğitim programı hakkında danışmak istediğiniz tüm sorularınız cevaplandırılır.